Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (2024)

Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (1)De schildklier, een vlindervormige klier aan de onderzijde van de hals, speelt een cruciale rol in de regulatie van schildklierhormonen en de stofwisseling. Bij hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier te traag functioneert, zijn de niveaus van schildklierhormonen in het lichaam te laag. Deze aandoening kan ontstaan door een tekort aan jodium, een eerdere operatie, onvoldoende stimulatie van de schildklier of door de behandeling van andere ziekten. Hypothyreoïdie kan ook gepaard gaan met oogproblemen. Het is van groot belang om snel de onderliggende oorzaak van de verminderde schildklierfunctie te diagnosticeren om een effectieve behandeling voor eventuele oogproblemen te bepalen.

  • Exoftalmie en droge ogen bij oogziekte van Graves
  • Hangende oogleden bij verminderde schildklierfunctie
  • Schade aan de oogzenuw bij een te traag werkende schildklier
  • Zwelling rRond de ogen bij hypothyreoïdie
  • Behandelopties voor schildkliergerelateerde oogproblemen
  • Preventieve zorg en opvolging
  • Levensstijl en voedingsadvies

Exoftalmie en droge ogen bij oogziekte van Graves

Schildklieroogziekte en de Ziekte van Graves

Schildklieroogziekte, ook bekend als ziekte van Graves, is een auto-immuunaandoening die vaak gepaard gaat met een overactieve schildklier. Deze aandoening treedt op wanneer antithyroïd antilichamen, geproduceerd door het immuunsysteem, de zachte weefsels en spieren rond de ogen aanvallen. Schildklieroogziekte kan ook optreden bij patiënten met hypothyreoïdie, hoewel het vaker voorkomt bij hyperthyreoïdie.

Uitpuilende ogen (exoftalmie)

Exoftalmie, of uitpuilende ogen, is een kenmerkend symptoom van de schildklieroogziekte. Door de auto-immuunaantasting zwellen de weefsels in de oogkas op, waardoor de oogbollen naar voren worden geduwd. Bij ernstige exoftalmie kunnen de ogen niet volledig worden gesloten, wat leidt tot droge ogen. Droge ogen kunnen irritatie, roodheid, zwelling, ontsteking (oogontsteking) en een zanderig gevoel in de ogen veroorzaken.

Littekens op het hoornvlies

In ernstige gevallen van schildklieroogziekte kunnen de droge ogen leiden tot de vorming van zweren op het hoornvlies (cornea ulcus). Deze zweren kunnen littekenvorming op het hoornvlies veroorzaken, wat kan resulteren in permanent verlies van gezichtsvermogen.

Hangende oogleden bij verminderde schildklierfunctie

Hangende oogleden, ook wel ptosis genoemd, komen vaak voor bij patiënten met hypothyreoïdie. Het niveau van schildklierhormonen beïnvloedt de zenuwstimulatie van de oogleden. Bij een tekort aan schildklierhormonen kan de zenuwstimulatie van de oogleden verminderen, wat leidt tot ptosis. Ernstige ptosis kan het gezichtsveld gedeeltelijk blokkeren, wat het gezichtsvermogen kan verminderen.

Schade aan de oogzenuw bij een te traag werkende schildklier

Schildklieroogziekte kan leiden tot zwelling van het zachte weefsel in de oogkas, wat op zijn beurt schade aan de oogzenuw (opticus nervicus) kan veroorzaken. De oogzenuw is verantwoordelijk voor de communicatie tussen het oog en de hersenen. Compressie van de oogzenuw kan blijvende schade veroorzaken, zoals verlies van gezichtsvermogen in het aangedane oog. Ongeveer 5 procent van de patiënten met schildklieroogziekte ontwikkelt uiteindelijk problemen met de oogzenuw. Intensieve medische behandeling kan helpen het risico op blijvende schade te verminderen.

Zwelling rRond de ogen bij hypothyreoïdie

Bij patiënten met hypothyreoïdie kan zwelling rond de ogen en het gezicht optreden. Deze zwelling is vaak het gevolg van ophoping van slijmachtige eiwitten in de diepe lagen van de huid. Met een juiste behandeling van hypothyreoïdie verdwijnen de eiwitten en dus ook de zwelling rond de ogen doorgaans.

Behandelopties voor schildkliergerelateerde oogproblemen

Behandeling van oogproblemen gerelateerd aan schildklierstoornissen kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen. Dit kan medicamenteuze therapieën omvatten, zoals corticosteroïden om ontsteking te verminderen, of immunosuppressiva om de auto-immuunreactie te onderdrukken. In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de druk op de oogzenuw te verlichten of om cosmetische verbeteringen aan te brengen.

Preventieve zorg en opvolging

Regelmatige controles bij een oogarts en endocrinoloog zijn cruciaal voor patiënten met schildklierstoornissen, vooral als ze oogproblemen ervaren. Vroegtijdige opsporing en behandeling kunnen helpen om ernstige complicaties te voorkomen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Levensstijl en voedingsadvies

Een gezonde levensstijl en een uitgebalanceerd dieet kunnen bijdragen aan het beheer van schildklieraandoeningen en gerelateerde oogproblemen. Het is belangrijk om voldoende jodium, selenium en andere essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen die de schildklierfunctie ondersteunen. Daarnaast kan een goed gehydrateerd lichaam helpen bij het voorkomen van droge ogen.

Door deze uitgebreide benadering kunnen patiënten met hypothyreoïdie en gerelateerde oogproblemen beter worden ondersteund in hun zorgtraject. Het is essentieel om samen te werken met zorgverleners om een effectief behandelplan op te stellen en te volgen.

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Oververmoeidheid: Trage of overactieve schildklierEen verkeerd werkende schildklier kan nare klachten zoals extreme vermoeidheid opleveren. Een te traag werkende schildkl…

Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (2)Het belang van een goed functionerende schildklierMeer dan we ons realiseren hebben mensen in meer of mindere mate last van hun schildklier. Vreemd dat het zo lang onopge…

Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (3)Hyperthyreoïdie: oorzaken, symptomen, behandelingHyperthyreoïdie wil zeggen dat er teveel schildklierhormoon wordt aangemaakt, door een te hard werkende schildklier. Dit…

Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (4)Snel of traag werkende schildklier: symptomen, behandelingDe schildklier, een orgaan in de vorm van een vlinder, bevindt zich onderin de hals. De schildklier maakt hormonen die b…

Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (5)Witte vlekken op de huid: oorzaken van witte huidvlekjesWitte vlekken op de huid kunnen als cosmetisch storend worden ervaren. Witte vlekken op de huid duiden meestal op een ve…

Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (6)Fenylketonurie (PKU): Afwijkingen aan hersenen en lichaamFenylketonurie (PKU) is een erfelijke aandoening die ontstaat door een tekort aan het enzym fenylalaninehydroxylase, wat…

Bronnen en referenties
  • Thyroid Eye Disease, http://patient.info/health/thyroid-eye-disease-leaflet, geraadpleegd op 4 december 2016
  • Thyroid Eye Disorders, https://www.aapos.org/terms/conditions/105, geraadpleegd op 4 december 2016
  • Eye Problems Associated With Hypothyroidism, http://www.livestrong.com/article/484504-which-herbs-are-bad-for-the-thyroid/, geraadpleegd op 4 december 2016
  • What is Exophthalmos?, http://www.medicalnewstoday.com/articles/169869.php, geraadpleegd op 4 december 2016
Oogproblemen bij te traag werkende schildklier (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 6315

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.