Regelgeving
De Europese verordening PRTR bevat rechtstreeks werkende regels. Dit houdt in dat nationale regels de verordening niet mogen beperken. In de Nederlandse regelgeving zijn alleen uitwerkingen en aanvullende regels opgenomen.
- In paragraaf 5.3.1 en de artikelen 6.52 en 7.57 van het Besluit activiteiten leefomgevingKlik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal) staan de aanvullende regels voor bedrijven.
- Paragraaf 5.3.1. geldt alleen als het Bal ze voor een bedrijfstak in hoofdstuk 3 aanwijst.
- In paragraaf 10.2.5 van het Besluit kwaliteit leefomgevingKlik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl) staan regels voor het bevoegd gezag.
- Het OmgevingsbesluitKlik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) bevat procedurele regels over het beschikbaar stellen van PRTR-gegevens in paragraaf 10.8.6.
Website en webapplicatie e-MJV
Uitgebreide informatie over het e-MJV kunt u vinden op e-mjv.nl. Daar kunnen bedrijven en overheden op de webapplicatie inloggen om gegevens in te voeren en te controleren. Vragen over de applicatie kunt u stellen aan de e-MJV-helpdesk.
Rapporteren bedrijven
Bedrijven die activiteiten verrichten uit BijlageI van de PRTR-verordening en de capaciteitsdrempelwaarde overschrijden kunnen verplicht zijn te rapporteren. Ze moeten dan uiterlijk op 31 maart rapporteren over hun emissies en afval van het afgelopen kalenderjaar. Dat staat in artikel 5.9 van het Bal. De rapportage over het jaar 2023 vindt nog plaats onder de regels van de Wet milieubeheer. Daarom treden de artikelen 5.8 tot en met 5.11 uit het Bal pas in werking per 1 januari 2025.
Beoordelen bevoegd gezag
Het bevoegd gezag moet de gegevens die bedrijvenhebben ingevoerd in het e-MJV beoordelen op volledigheid, consistentie en juistheid.
- Deze beoordeling moet voor 30 juni zijn afgerond.
- Het bevoegd gezagkan de beslissing tot goedkeuring tot uiterlijk 30 september uitstellen (artikel 10.28 Bkl).
- Op uiterlijk 30 september verstrekt het bevoegd gezag de gegevens aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat (artikel 10.44 Omgevingsbesluit).
Om de rapportage goed te kunnen beoordelen, controleert het bevoegd gezag regelmatig het meet- en registratiesysteem van de bedrijven. Er zijn hulpmiddelen voor het valideren van de gegevens voor afval, lucht en het meet- en registratiesysteem.
Bepalen bevoegd gezag
Het bevoegd gezag voor E-PRTR is hetzelfde bestuursorgaan dat bevoegd is om te beslissen over de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit (artikel 10.27 Bkl).
Manier van meten en rapporteren
Bedrijven die verplicht kunnen zijn een PRTR-verslag te maken, moeten altijd een meet- en registratiesysteem hebben(artikel 5.12 Bal). De meetresultaten geven inzicht in de omvang van een emissie. En dus of er een rapportageplicht is. Het bedrijfregistreertgedurende het gehele jaar de afvoer van afval en het vrijkomen van emissies naar water, lucht en bodem.
De bedrijven en overheden zijn voor de rapportage verplicht een webapplicatie, het elektronische milieujaarverslag (e-MJV), te gebruiken (artikel 10.42a Omgevingsbesluit).
Wanneer een bedrijf moet rapporteren
Een bedrijf moet verplicht rapporteren over een stof als:
- het1 of meer activiteiten verricht die staan in BijlageI van de PRTR-verordening
- de capaciteitsdrempel genoemd in bijlage I wordt overschreden
- de drempelwaarde uit bijlage II van de verordening of bijlage V van het Bal wordt overschreden
Dit staat in artikel 5.8 van het Bal.
Via de stoffenlijst kan een bedrijf zien of een stof gerapporteerd moet worden. In de stoffenlijst is de lijst van de Europese verordening en de lijst uit het Bal samengevoegd.
De rapportageplicht geldt ook voor bedrijven binnen de Nederlandse exclusieve economische zoneKlik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Dat staat in artikel 1.2 van het Bal.
Let op: activiteiten die in bijlage I van de PRTR-verordening staan, zijn niet precies hetzelfde als de activiteiten die onder de Richtlijn industriële emissies (Rie) vallen. Raadpleeg daarom altijd bijlage I van de PRTR-verordening.
Voor geur en geluid kan het bevoegd gezag in de omgevingsvergunning de verplichting opnemen om de gegevens via het PRTR-verslag te rapporteren (artikel 8.34 lid 3 Bkl). Dit geldt alleen voor activiteiten die onder bijlage I van de PRTR-verordening vallen.
Vertrouwelijkheid
In artikel 10.45 van het Omgevingsbesluit en in de Leidraad milieujaarrapportages staat hoehet bevoegd gezag moet omgaan met vertrouwelijkheid van gegevens.
Nationale PRTR
De minister van Infrastructuur en Waterstaat ontsluit de gegevens uit de PRTR-verslagen via internet: de nationale PRTR. Dit doet de minister op uiterlijk 31 maart van het tweede kalenderjaar volgend op het verslagjaar (artikel 10.46 Omgevingsbesluit). De nationale PRTR is voor iedereen toegankelijk.
Doel van PRTR
Het integraal PRTR-verslag heeft2 doelen:
- Milieu-informatie voor het publiek: volgens het verdrag van Aarhus moeten milieugegevens openbaar zijn. Via de verslagen in het Nederlandse en Europese register krijgt het publiek toegang tot informatie over afval en milieubelastende emissies.
- Milieu-informatie voor de overheid: milieugegevens zijn nodig om milieubeleid te ontwikkelen en te monitoren. Ook zijn ze nodig om te kunnen voldoen aan internationale rapportageverplichtingen, zoals het Kyoto-protocol, de richtlijnen voor luchtkwaliteit en de Kaderrichtlijn Water. Lokale overheden gebruiken de PRTR-verslagen voor toezicht op de bedrijven.
Toekomst
Op 2 mei 2024 is Verordening 2024/1244 gepubliceerd. Deze verordening wordt aangeduid als Portaal industriële emissies (PIE of IEP in het Engels). Deze verordening vervangt Verordening 166/2005 (de Verordening PRTR). Tot en met het verslagjaar 2026 zal nog worden gewerkt volgens Verordening 166/2005.De rapportage over het jaar 2027 zal moeten gebeuren onder Verordening 2024/1244 (IEP).